Ervaringen

foto aalden

Het dorp Aalden is het zesde dorp met de Vijf Sterren Dorpen Status. De resultaten van het project zijn weergegeven in een kwartetspel dat onder alle huishoudens in Aalden verspreid is. Op het centrale plein in het centrum van Aalden is een bord geplaatst als eerbetoon aan de vrijwillige inzet van de inwoners om hun dorp leefbaar te houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan het zwembad Aalden/Zweeloo. Dorpsbelangen Aalden heeft de aanbevelingen voor de korte en langere termijn geadopteerd en zal deze de komende jaren uitvoeren

 KLik hier voor het kwartetspel

foto hoalenBestuurslid dorpsbelangen:
We werden geïnformeerd over het project ‘Vijf Sterren Dorpen’ van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen in de provincie Drenthe.(BOKD). Aan de hand van een 5-tal aandachtsgebieden, oftewel de sterren, je dorp in kaart brengen. Met de vraag hoe het staat me het woon- en leefplezier. Hoewel dit onderwerp voortdurend bij ons op de agenda staat, kunnen we ons afvragen is het voldoende? Het zou ook prachtig zijn om het 800-jarig bestaan af te sluiten als Vijf Sterren Dorp. Voor het bestuur interessant genoeg om zich in te schrijven. Vervolgens behoorden we tot de 6 gelukkige dorpen die waren geselecteerd mee te doen. Gedurende 2010 zijn we op zoek gegaan naar de sterren die het woon- en leefplezier bepalen. Waar blinken we in uit, waar zijn we trots op? Maar waar zijn ook verbeteringen gewenst en mogelijk? We zijn blij met de inzet van alle betrokkenen en verrast met het resultaat en de energie voor de toekomst.”

Download hier het resultaat

Gasteren

Gasteren is het eerste Vijf Sterren Dorp van Nederland. Om het woon- en leefplezier in dorpen inzichtelijk te maken en te beïnvloeden, heeft de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Drenthe het project: Vijf Sterren Dorpen ontwikkeld.
Het dorp Gasteren heeft de uitdaging opgepakt. De bewoners hebben zichzelf vragen gesteld als: zijn wij als bewoners in staat om op eigen kracht dingen te regelen en welke dan? Hoe belangrijk zijn tradities voor ons? Hebben wij nog aandacht voor elkaar? Hoe is het gesteld met alledaagse activiteiten in het dorp?

Lees verder: Gasteren

Het sterrenteam van Echten, dat in de zomer van 2011 uit handen van commissaris van de koningin Jacques Tichelaar de status van Vijf sterren dorp heeft gekregen, is druk aan het werk geweest met de gemeentelijke dorpsvisie.
Tijdens het Vijf sterrenproject is bepaald wat Echten zo aantrekkelijk maakt als dorp. Deze informatie is als basis gebruikt voor de dorpsvisie. Dit plan, dat in nauw overleg met de gemeente De Wolden is opgesteld, geeft een antwoord op de vraag hoe ons dorp leefbaar en aantrekkelijk blijft.

Download hier het resultaat

foto Huis ter HeijdeBetrokken inwoner:De resultaten van het sterrentraject zijn boven verwachting. Wat hier op de eindpresentatie en de slotbijeenkomst is neergezet, daarvan dacht ik: sjonge, sjonge, dat dit hier kan in ons dorp. Dat had ik niet gedacht. Nu zijn ook andere dingen mogelijk.”

Download hier het resultaat

U hebt een vraag voor ons?
Vermeld hier je naam
Plaats hier je mailadres.
Write your message!
Slide thumbnail

info@5sterrenmethode.nl
BOKD
Doctor Nassaulaan 3a
9401 HJ Assen
0592-315121